In perioada 1-5 octombrie, peste 500 de copii, elevi ai scolilor 1,2 și 3 din Râșnov, au luat parte la o serie de activități și ateliere în cadrul „Săptămâna meseriilor”.

Scopul a fost familiarizarea elevilor de gimnaziu din Rasnov cu meserii mai putin știute (nu toți au auzit de „tester IT”, „operator mașini unelte cu comanda numerica”, „HR” sau „electromecanic”), dar pentru care exista perspectiva pe piata muncii din zona; meserii care ar putea deveni optiuni de formare si de angajare pentru ei, in viitor. Practic, am incercat sa prezentam mai multe puncte de vedere si optiuni, pentru momentul din viitor cand se pregatesc sa iasa din scoli si sa intrare in viata de adult.

In cursul diminetilor, am avut ca invitati profesionisti si reprezentanti ai firmelor care au operatiuni in zona Rasnov/Brasov. Elevii au fost impresionati de poveștile și echipamentele salvamontiștilor de la Salvamont Râșnov, au aflat despre mașinile de fabricat hârtie DS Smith, de la Zărnești, mari cât un stadion, care nu se opresc decât o data pe an și au ca materie primă doar hârtie reciclată, au aflat ce poate face un IT-ist, au testat o masă interactivă și împreună cu Ana de la Sensi Touch, au făcut un exercițiu de imaginație despre cum vor arăta lumea, tehnologia și oamenii în viitor. De la echipa Schaeffler au aflat cât de diverse sunt specializarile cerute într-o multinationala și ce pași sunt de urmat pentru cei care ar vrea să se formeze și să lucreze într-o anumită profesie tehnică. Copiii au avut ocazia sa asculte și sa discute direct cu elevi și profesori ai Școlii Profesionale Germane Kronstadt care au făcut parte din echipa invitatilor.

După-amiezele, de la 16 la 18, la Centrul Schubz, copiii au experimentat meseria de scenograf, în cadrul unui atelier coordonat de scenograful Bogdan Ionescu, alături de care au muncit în echipa, aducând la viața un decor pentru o poveste inventată chiar de ei.

„Săptămâna meseriilor” face parte dintr-un proiect mai amplu de săptămâni tematice, organizate de către Centrul Educational Schubz în parteneriat cu școlile 1, 2 și 3 și cu sprijinul Primăriei Râșnov.

Fiți pe faza, pentru ca anul acesta mai urmează: Săptămâna carnivorelor mari (15-19 octombrie), Săptămâna reciclarii (5-9 noiembrie), Săptămâna apei (19-23 noiembrie) și încheiem cu Săptămâna teatrului, în decembrie. Toate aceste săptămâni vor avea în program o multitudine de activități de invatare prin joc și ateliere tematice care se vor petrece diminețile în școli și după-amiezele la Centrul Schubz și la care participarea copiilor va fi gratuita.

Funcţionarea Centrului este susţinută de Schaeffler România (www.schaeffler.ro) şi Primăria Râşnov.