După un an în care am dezbătut, am cercetat, am invăţat şi am testat idei, metode şi programe, în luna octombrie a venit vremea să ne deschidem porţile pentru a împărtăşi din ele cu toată lumea.

Pe 18 octombrie am inaugurat oficial Centrul de Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă SCHUBZ în Râşnov alături de reprezentanţii DBU – Fundaţia Germană pentru Protecţia Mediului, ai partenerilor centrului şi ai Primăriei oraşului. Împreună cu două clase de elevi de la Şcoala Peter Thal am prezentat oaspeţilor rezultatele activităţii din ultimul an şi câteva din metodele pe care le vom folosi în cadrul programelor cu copiii care ne vor vizita. Am primit urările şi încurajările colegilor de la Centrul SCHUBZ din Luneburg, care au fost alături de noi şi ne-au sprijinit să ajungem până în acest punct.

2288_20161018_schubz-rasnov_foto_daniel-secarescu

Pe 19 octombrie Mihai Dragomir, directorul Centrului din Râşnov împreună cu Frank Corleis şi Lena Wabs de la Centrul din Luneburg au participat la conferinţa de presă a Consiliului Judeţean Braşov, unde au prezentat iniţiativa SCHUBZ România şi oportunităţile pe care le oferim pentru şcolile şi copiii din judeţ. Subiectul a fost de interes pentru braşoveni, care au putut afla detalii din mai multe surse:
https://clubuldepresatransatlantic.wordpress.com/2016/10/20/la-rasnov-copiii-invata-despre-dezvoltarea-durabila-dupa-sistemul-german/

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/reportaj/23216-la-ranov-copiii-inva-despre-dezvoltarea-durabil-dup-sistemul-german.html

http://ajrp.org/2016/10/20/la-rasnov-copiii-invata-despre-dezvoltarea-durabila-dupa-sistemul-german/

Pe 21 octombrie echipa SCHUBZ a fost oaspetele Universităţii Transilvania din Braşov. Împreună cu Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, care este unul dintre partenerii centrului, am organizat Simpozionul Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă, la care au participat 40 de studenţi, unii dintre ei activând deja în instituţii de învăţământ din judeţul Braşov. Ei au putut să afle despre principiile şi metodele educaţiei pentru dezvoltare durabilă de la Frank Corleis, directorul Centrului SCHUBZ din Luneburg. De asemenea au putut experimenta o parte dintre aceste metode într-o sesiune practică şi au discutat despre posibilităţile de voluntariat şi colaborare cu Centrul SCHUBZ din Râşnov.

Sâmbătă 22 octombrie peste 60 de copii din Râşnov şi din Braşov, alături de câţiva profesori şi părinţi au dat curs invitaţiei de a vizita Centrul SCHUBZ cu ocazia Zilei Porţilor Deschise. Aici au participat la mini ateliere care le-au solicitat atât creativitatea, cât şi energia şi curiozitatea. Pădurea, apa, energia, păsările, plantele aromatice , reciclarea creativă au fost temele în jurul cărora copiii s-au strans pentru a experimenta împreună într-o atmosferă de bucurie, aşa cum a fost surprinsă şi de reprezentanţii presei prezenţi la eveniment:
http://www.digi24.ro/regional/centru-de-educatie-pentru-dezvoltare-durabila-la-rasnov-595331?utm_source=Sharefb

În final copiii au participat la un atelier de pâine tradiţională, care a fost pregatită, modelată şi coaptă după o reţetă săsească în cuptorul cu lemne al Centrului SCHUBZ.

Astfel am intrat cu totul în comunitatea din Râşnov, unde Centrul de Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă va oferi pentru copii, profesori şi familii programe care să îi apropie de natură şi să îi însoţească în descoperirea misterelor acesteia.