Pe 18 ianuarie 2019, la Centrul Schubz am deschis Clubul de Sălbăticie din Râșnov. Aceasta fiind prima întâlnire dintr-o serie bilunară ce se va întinde până în iunie, dedicată apropierii de natură prin înțelegerea universului și a rolului carnivorelor mari. De data aceasta ne adresăm unei grupe de vârstă ceva mai mari: „Clubul de sălbăticie” are ca membri un grup de adolescenți de la secția Turism a Liceului Tehnologic Râșnov. Împreună, explorăm privilegiul, dar și responsabilitatea ce decurge din locuirea într-o comunitate care se învecinează cu habitatele urșilor, ale lupilor și ale râșilor.

Aceste trei carnivore mari sunt în prim-plan și pornind de la cunoașterea biologiei, comportamentului rolului lor în ecosistem, tehnici de monitorizare, conservarea și managementul populațiilor, până la studierea interacțiunii, a conflictelor cu comunități de oameni și a potențialului lor economic, încercăm să îi susținem pe participanți să-și formuleze și să-și argumenteze propriile opinii pe acest subiect. De asemenea ne informăm cu privire la ce se întâmplă în alte țări din Europa: ce populații de carnivore, ce istoric, ce legislație, ce probleme și ce soluții au.

O parte din întâlnirile clubului se desfășoară la Centrul Schubz din Râșnov, sub formă de ateliere interactive, bazate pe materiale educative noi, elaborate împreună cu colegii de la Centrul Schubz din Luneburg, dar avem programate și drumeții ghidate în natură (căutăm urme pe zăpadă sau alte indicii că ne aflăm pe teritoriul unui animal sălbatic) și întâlniri cu oameni a căror profesie se leagă de existența acestor carnivore (biologi, rangeri, vânători).

Tot în acest ianuarie a mai pornit un Club de sălbăticie pe același model, susținut la Școala gimnazială Sânpetru, în parteneriat cu Centrul Schubz și adresat copiilor de clasa a șasea, sub forma unei materii opționale. Vă ținem la curent cu desfășurarea. Călătoria de-abia începe!

Încă 8 astfel de cluburi urmează să fie desfășurate de către organizații partenere în mai multe localități din țară, în prima parte a anului 2019. În paralel, partenerii din Germania, urmăresc aceleași obiective organizând săptămâni tematice în mai multe școli (din Saxonia Inferioară), urmând ca, la final, să existe un schimb de experiență între elevii din cele două țări.

Activitățile fac parte din proiectul educațional EDU – Wildlife desfășurat împreună cu Centrul Schubz din Luneburg și finanțat de DBU și Ministerul Mediului din Landul Saxonia Inferioară.