Liniștea în singurătate – set de activități individuale 

Ați ajuns într-o zonă în care puteți experimenta conectarea la natură în liniște. Vă invităm să alegeți dintre exercițiile următoare și să vă bucurați de experiență!

  1. Respiră!

Pentru o bună conectare cu propria persoană este necesară „liniștirea minții” sau „golirea minții”. Un exercițiu ușor de aplicat prin care se poate opri fluxul gândurilor, (chiar și gândul „nu mă gândesc la nimic” generează instant alte zeci de gânduri!) este concentrarea asupra respirației. Respirația în patru timpi se realizează într-o poziție comodă (în poziția șezut sau întins la orizontală – pe iarbă, pe o pătură) în aerul curat al pădurii, pentru minim 3  minute. Pentru a realiza aceasta, urmați următorii pași:

Pasul 1 – se inspiră adânc și se numără 4 secunde (Inspirați adânc, simțiți cum aerul curat al pădurii vă inundă plamânii 1, 2, 3, 4);

Pasul 2 – se blochează aerul inspirat în plămâni tot numărând 4 secunde (Rețineți aerul în plămâni, simțiți presiunea din plămâni 1, 2, 3, 4);

Pasul 3 – se expiră aerul din plămâni tot pentru un timp de 4 secunde după care se reiau din nou pașii (Eliminați aerul din plamâni, simțiți cum vă destindeți, 1, 2, 3, 4. Repetați exercițiul pentru câteva minute. Păstrați în minte senzația de prospețime a aerului și felul în care vă simțiți acum.).

Asezați-vă cât mai comod și, după ce ați înțeles pașii, închideți ochii și începeți să respirați în 4 timpi, conform explicațiilor. Aveți răbdare și luați-vă timp, chiar dacă numărătoarea nu iese de prima dată. Ceea ce este important e să vă relaxați și să vă bucurați de experiență.

2.  (Re) Conectează-te cu natura!

Acest exercițiu solicită interacțiunea cu un obiect din natură și perceperea obiectului cu ajutorul simțurilor.

Căutați un loc care vă place, în zona de liniște. Mișcați-vă în voie aici, faceți câteva întinderi ale brațelor și picioarelor. Respirați adânc. Apoi explorați puțin locul din jurul vostru, căutați un element din natură (piatră, scoarță, frunză, crenguță etc), care vă atrage atenția. Când ați găsit ceva care vă place, rămâneți atenți la element pentru 4-5 minute. Puteți să vă setați chiar un cronometru pentru asta. Concentrați-vă pe ceea ce primiți prin toate simțurile…..pe ceea ce vedeți, …….pe ceea ce auziți……..pe ceea ce mirosiți…..pe ceea  ce simțiți când atingeți elementele naturii. Respirați și bucurați-vă de această nouă experiență. Observați gândurile care vă trec prin minte în timp ce sunt atenți la natură.

Faceți o pauză înainte să treceți la observarea unui alt element al naturii sau la altă etapă a excursiei. Puteți repeta experiența oricând, în timpul drumeției, sau în oraș, într-un parc.

3. Experimentează natura!

O altă tehnică de redirecționarea a atenției este comutarea de pe gândurile persoanei asupra sunetelor din natură. Studii de specialitate au demonstrat că sunetele din natură reduc supărarea și stresul, pot îmbunătății starea de spirit și chiar pot crește performanța cognitivă.

Căutați un loc care vă place, în zona de liniște. Mișcați-vă în voie aici, faceți câteva întinderi ale brațelor și picioarelor. Respirați adânc. Apoi așezați-vă comod. Acest exercițiu se poate realiza și la trunchiul unui copac sau întins pe pământ. . Concentrați-vă pe ceea ce primiți prin toate simțurile…..pe ceea ce vedeți, …….pe ceea ce auziți……..pe ceea ce mirosiți…..pe ceea  ce simțiți pe suprafața corpului. Sunteți integrați în natură. Sunteți o parte a naturii.  Respirați și bucurați-vă de această nouă experiență. Gândiți-vă la un lucru pentru care puteți fi recunoscători/recunoscătoare naturii. Rămâneți în liniște pentru a păstra cât mai mult timp senzațiile și percepția integrării în natură.

4. Liniștea – calea către tine!

Acest exercițiu este o invitație la o călătorie către sine, recomandat în special  celor care practică meditația. Exercițiul poate fi împărțit în 3 etape:

  • Deconectarea de la zgomotul exterior
  • Deconectare de la zgomotul interior
  • Conectarea cu propriul sine

Asemănător cu exercițiul 1 acest exercițiul se poate realiza direcționând atenția asupra bătăilor inimii. Se practică inspirație-expirație cu armonizarea ritmul bătăilor inimii cu respirația. Dacă este liniște absolută vă puteți concentra mult mai bine pe eliminarea gândurilor și menținerea stării de armonie.

Suplimentar în această stare de relaxare profundă vă puteți  adăuga autosugestii – idei care pot fi mai ușor asimilate în stare de relaxare.

Exemple de autosugestii: Sunt aici și acum… Sunt doar eu cu mine… Sunt calm… Sunt liniștit… Sunt relaxat… Simt bucuria de a fi… Mă bucur de pace, armonie și liniște interioară… Mă eliberez de tot ceea ce îmi provoca disconfort… Mă simt energizat de vitalitatea pădurii… Păstrez cu mine acest sentiment de liniște și împlinire….

Informații utile

SCHUBZ este un spațiu de învățare despre mediu dedicat copiilor, familiilor dar și pentru profesori, educatori și animatori din domeniul educației pentru mediu. Oferim informații pentru grupuri țintă din școli și universități din Romania, inclusiv seminarii de formare împreună cu partenerii noștri.

  • Durata programelor: 1,5 - 3 ore.
    Programele noastre se desfăşoară atât în natură cât şi în interior.
  • Programele care se desfășoară în natură: acestea au loc in pădure sau pe râurile din apropierea școlilor sau din apropierea Centrului Schubz. Întotdeauna avem o alternativă și putem organiza programe și în interior în caz de vreme nevaforabilă (la școală sau la Centrul Schubz).
  • Programele care se desfășoară în interior: acestea sunt organizate în școli sau la Centrul Schubz.
  • Toate programele pot fi adaptate nevoilor grupurilor și școlilor. Astfel, pe lângă oferta noastră, putem organiza programe de o jumătate de zi sau chiar excursii de o zi în natură. De asemenea, vă putem ajuta cu informatii legate de transport sau cazare în zona Râșnov.
    Vă rugăm să ne contactați pentru detalii.