Prin Râșnov trece un râu. Ghimbășelul. Din aprilie până în decembrie 2024 facem încercarea de a-l scoate la lumină. De sub gunoaie, dintre amintirile oamenilor, din spatele documentelor și poveștilor care au rămas scrise prin timp. 9 luni, o barieră pentru gunoaie, 4 evenimente comunitare, o potecă tematică, zeci de interviuri și discuții cu localnicii, ateliere cu elevii de la 3 școli, pentru a (re)descoperi râul, curat sau murdar, așa cum reușim să îl păstrăm.
Proiectul se numește Ghimbășelul unește comunitatea. Râul Ghimbășel din bazinul Oltului adună cantități mari de deșeuri din orașul Râșnov și le transportă în aval. În special în zona cartierului Predeal localnicii aruncă gunoaie în albia râului, fiind o comunitate săraca și izolată social de restul orașului. Din cauza poluării cu deșeuri și a faptului că râul nu are amenajări pentru acces și timp liber, râșnovenii nu sunt conectați emoțional la această zonă naturală.
Cercul vicios dezinteres – neasumare – poluare menține această situație de zeci de ani. Proiectul propune inițierea unui proces prin care, în paralel cu o soluție tehnică pentru colectarea gunoaielor de pe râu, realizam și o intervenție în comunitate, prin cercetare și promovarea implicării și a unei percepții pozitive asupra râului.
Ca soluție tehnică, pe râu vom monta o barieră plutitoare pentru gunoaie, în paralel cu igienizări ale zonei, împreună cu localnicii și cu primăria. În același timp vom realiza o cercetare aprofundată în comunitate, prin interviuri și focus-grupuri și o cercetare documentară asupra istoriei râului în orașul Râșnov. Rezultatele cercetărilor vor fi folosite pentru a crea o potecă tematică pe malul Ghimbășelului, ateliere educaționale pentru elevi și evenimente locale care să adune râșnovenii, și să refacă legătura lor cu râul.
În echipa proiectului îi avem alături pe colegii de la Asociația Turistică Rosenau din Râșnov și de la Clusterul Comunitar de Economie Socială. De asemenea contăm pe sprijinul și implicarea primăriei, școlilor și al localnicilor.
Acesta este doar începutul.
Proiectul Ghimbășelul unește comunitatea face parte din programul Cu Apele Curate, implementat cu sprijinul Lidl România, în parteneriat cu Asociația MaiMultVerde si Asociația pentru Relații Comunitare.
Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.
Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 11.200 de magazine și peste 200 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial.
Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse de cea mai bună calitate la cel mai bun preț. În spatele operațiunilor din magazine, din centrele logistice și din sediile centrale stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central de la Neckarsulm.
În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate