Buburuza, numită și gărgariță sau mămăruță, este o insectă des întâlnită la noi din țară.
Buburuza este prietenul de bază în grădini, pentru că se hrănește cu afide și alți păduchi dăunători ai plantelor.

 

Afidele înțeapă planta și se hrănesc cu seva ei. Atacă atât plantele din grădină, cât și pomii, mai ales mugurii și frunzele tinere, pe care se așează în colonii.

De mare folos pentru a scăpa natural, fără insecticide, de acești păduchi ai plantelor, sunt chiar buburuzele. O singură buburuză poate mânca 60-70 de afide pe zi. Asta înseamnă cam 5000 pe parcursul vieții ei adulte.

Apropo! Hai să aflăm mai multe despre ciclul de viață al buburuzelor!

În martie – aprilie: buburuzele se trezesc la viață, devenind foarte active. Caută hrană: afide și alți păduchi ai plantelor.
În luna mai este sezonul lor de împerechere.


În iunie – iulie: femelele depun grămăjoare de 10-15 ouă, pe dosul frunzelor. Din ouăle de culoare galbenă, în 7-10 zile ies larvele.

Larvele arată foarte diferit de gărgărițele adult. Seamănă cu niște mici aligatori cu 6 picioare și năpârlesc de câteva ori în acest stadiu. Ele se hrănesc cu afide și ouăle acestora, precum și cu polen, timp de aproximativ 30 de zile, după care intră în stadiul de pupă, înfășurându-se într-un cocon.


August: După 7-10 zile ies din stadiul de pupă, ca buburuze adulte, pe care le cunoastem cu toții.
Septembrie: Buburuzele adulte se hrănesc cu afide și alți păduchi ai plantelor, dar nu se împerechează decât după ce vor trece peste iarnă.

Gărgăriță în stadiul adult
Din octombrie până în februarie, buburuzele adulte hibernează. Se retrag sub frunze uscate, în crăpături din pietre sau din scoarța copacilor și intră în amorțire. De obicei le găsim hibernând în grupuri. Uneori ele se adăpostesc în sezonul rece chiar și în podurile caselor, între ferestre, în crăpăturile dușumelelor, în șuri etc.
Apoi ciclul se continuă.

Cum atragem buburuzele în grădină?

– Prin folosirea stratului de mulci, în care gărgărițele se pot adăposti peste iarnă.
– Nu dați foc resturilor vegetale rezultate la sfarsitul sezonului de recoltare. Le puneti în lada de compost unde buburuzele pot sa hiberneze in timpul iernii.
– Nu deranjați coloniile de gărgărițe în perioada lor de hibernare.
– Nu folosiți tratamente chimice cu insecticide, pentru că distrug sau alungă aceste minunate insecte din gradină.
– Gălbenelele, crăițele, angelica, arpagicul, coriandrul, mărarul, feniculul, morcovul, spilcuța, usturoiul, albăstrelele, păpădia și menta sunt plante care atrag buburuzele la voi în grădină.

Gărgărițele roșii cu două sau cu șapte pete negre sunt specifice țării noastre.
Însă în ultimii 30 de ani, a fost adusă în Europa și buburuza arlechin, care poate fi galbenă, roșie, portocalie, chiar și albă cu puncte negre sau poate fi neagră cu puncte roșii. Numarul punctelor poate varia de la zero la peste 20. A fost adusa din Asia de Est, pentru a scăpa de afide. Se mai numește și buburuza asiatică. Ea ajuns să fie considerată o „specie invazivă” deoarece a produs declinul speciilor locale.

Gargarita arlechin sau asiatica, in comparatie cu specii autohtone
Gargarita arlechin sau asiatica, in comparatie cu specii autohtone

 

Surse și bibliografie:
https://plant-shop.ro/blog/ciclul-de-viata-al-buburuzelor/
https://pentrucasa.info/de-ce-gradinarii-doresc-ca-buburuzele-sa-le-suprapopuleze-gradinile-si-cum-sa-le-atragem/
https://www.fermagardenbio.ro/2018/02/09/de-ce-sa-aveti-bubureze-in-gradina/
“Gaia’s Garden, A Guide to Home-Scale Permaculture”, Toby Hemenway, 2009, Chelsea Green Publishing Company